46A Village Farm Ind. Estate
Pyle, Bridgend, CF33 6BP
T 01656 745838
F 01656 740596
info@jmccarthy.biz
ISO 9001-2008 ISO 14001-2004

SA1 - Existing Promontory & Stepped Key Wall

SA1 is a dramatic new development for Swansea consisting of the regeneration of the old docks area into a waterfront development. Thus providing a grand view, big sky, on or near water, pleasant green areas, a cared for environment, social space and a real community.

http://www.sa1swanseawaterfront.com/

McCarthy's Role

Existing Promontory

Initially McCarthy's were approached by the client to stabilise the old Promontory. This was achieved through a combination of horizontal shores, bracing slabs and grout strengthening of the present cracks. In addition to this a blockstone/concrete access bridge was constructed linking the Promontory to the existing Headland.

Whilst on site completing the aforementioned works, McCarthy's were asked to design and tender a solution for a docking system, for the proposed shuttle boat which would run crossings from Swansea to Ilfracombe.

Stepped Key Wall

The design brief meant the structure must be condusive for the docking of the boat at all sensible tide levels and due to the nature of the environment, the structure must be robust enough to withstand the tidal effects. In addition to this the structure had to integrate visually with the existing Promontory which it was designed to be situated next to.

Due to the existing Promontory being constructed out of Masonry Stone McCarthy's sought to develop a solution utilising Blockstone/Masonry Stone which was already readily available on site. After completion of the initial site survey a stepped key wall concept was developed utilising the existing materials on site. These would be substituted by Concrete which would be utilised with a brushed finish for the paths and hard standings. The structure would link into the existing promontory and provide an access ramp to differing levels which the boat could dock, dependent on the tide level.

Design: SA1-1001-AC.pdf

Turning the concept into reality was a competent process due to McCarthy's extensive experience in coastal environments and the use of Blockstone in construction. Restricted by the tidal influences within this area, the works were programmed accordingly so that works at the lower levels of the structure could be completed at low tide, and works at higher levels at high tide.

Project Photos



Client Welsh Assembly Government/Alun Griffiths
Main contractor McCarthy's
Value Out turn £ 150,000
Principal Designer McCarthy's
Contract Period 14 weeks